Stor Perde Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Stor Perdeler güneşlik yerine kullanılan bir perde türü olmakla birlikte sanıldığının aksine uzun bir geçmişe sahiptir. Geleneksel olarak kullanılan güneşlik perdenin keşfinden çok sonra keşfedilerek kullandığı düşünülebilir. Çünkü modern bir görünümü vardır. Hatta klasik bir romanda stor perdenin kullandığını okuduğumda çok şaşırmıştım. Stor perdenin tarihini bir kenara bırakarak montajına yoğunlaşalım.
Stor perde, seçilen modele göre farklı işlevsel özelliklere de sahip olabilir. “Black Out” tarzı bir model, güneşi ve ışığı engellemede çok işlevsel olacaktır. Stor perdelerin montajı için farklı yöntemler mevcuttur. İnternette biraz araştırma yaptığımda stor perdenin korniş rayına küçük bir hap aracılığı monte edildiğini görmekteyim. Evet, bu yöntem uygulanabilir ancak stor perde, kullanımı gereği sürekli aşağıya doğru çekildiğinden eğer kornişiniz tavana sağlam monte edilmediyse korniş aşağıya gelecektir ya da kornişin belli kısımları aşağıya sarkacaktır. Ben montaj yaparken buna dikkat ederim. Yani korniş sağlam değilse, değil stor perdeyi kruvaze perdeyi bile taşımayacaktır. Bu durumda hap kullanılarak montaj yapmak yerine matkap kullanarak montaj yapmak gerekmektedir. Matkap ile stor perdenin kendi aparatları tavana monte edilir. Bunun için tavana çok büyük delikler açmanıza gerek yoktur. Tavanın yapısı, kullanacağınız dübeli belirse de biz normal bir tavanın özelliklerini dikkate alarak konuya devam edelim.
Çok kalın bir vida kullanarak stor perde aparatının, stor perde kasasını itmesine engel olmak adına daha makul kalınlıkta vidaların kullanılması faydalı olacaktır. Stor perde aparatını monte ederken, küçük numaralı matkap ucu kullanarak daha büyük numaralı vida kullanmaktayım. Böyle olduğunda stor perde aparatı daha sağlam durmaktadır. Sağlam bir duruş için tavanda büyük yuvalar açmamıza gerek yoktur. Ancak stor perde kasasını engellemediği müddetçe kalın vidalar kullanmak perde sağlamlığını artıracaktır. Stor perde aparatı için tavanda matkap ile yuva açarken, açtığınız yuvanın karşı duvara çok yakın olmamasına dikkat etmelisiniz, aksi halde stor perde aparatı rahat hareket edemeyecektir. Bu da stor perdeyi takarken, stor perde aparatı genişleme alanına sahip olmadığından dolayı sıkıntı oluşturacaktır. Stor perde, bu durumlarda aparata tam oturmamaktadır. Tavandaki yuvayı karşı duvardan biraz mesafeli açmalısınız. Bunu da yaptınız diyelim. Dübeli yuvaya çekiç ile taktınız. Stor perde aparatına, halka taktığınız vidanızı da yerleştirdiniz. Şimdi geriye kalan stor perde aparatını akülü vidalama makinesi ile yerine takmak. Bunu da çok yüksek devirlerde yapmamalısınız. Hatta çok yormayacak olsa manuel olarak tornavida ile stor perde aparatı sıkıştırıldığında bu daha sağlam bir montaja vesile olacaktır.
1 metrelik bir stor perde için iki aparat yeterli olurken 2 metrelik bir stor perde için 3 ya da 4 adet aparat kullanılması makul olacaktır. 50-60 cm aralıklarla aparatları monte ederseniz ve iki aparatı, stor perde kasasının en sağ ve en sol tarafına yakın monte ederseniz, kullanım sırasında stor perdenizin düşme olasılığını daha da azaltırsınız. Mesela stor perdenin hareketini sağlayan mekanizma zinciri sağ tarafta ise, sağ taraf aparatını stor perde kasasının sağ tarafına mümkün olduğunca yakın monte etmelisiniz. Stor perdeniz iki ya da daha fazla dilimden oluşuyorsa bu dilimlerin bulunduğu yerlere aparat monte etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca stor perdeler çok hassas mekanizmalardır. Tavanın eğimine göre yamuk toplanma durumları da gündeme gelebilmektedir. Yani tavanınız çok eğik ise, stor perde kullanılması bazı sıkıntılara yol açabilir. Elbette ki, bu durumlar için de yöntemler mevcuttur. Ancak, her montajcı bu ekstra yöntemlere başvurmak istemeyebilir. En basiti, tavanda bir eğim problemi varsa, stor perde aparatının altına yükseklik koyma yöntemidir. Bunu uyguladığınızda, eğim düzelecektir ve stor perde mekanizması doğru çalışacaktır.
Oğuzhan Arslan
Yorumlar -
Yorum Yaz